4 nejčastější mýty o chlorování vody v bazénu. Věříte jim také?

Chlorování vody je nezbytnou součástí údržby téměř každého bazénu. Přesto o chloru a jeho použití panuje mnoho mýtů a polopravd. Pojďme se na ně podívat a ujasnit si, jak správně bazén chlorovat, aby voda byla krásně čistá, ale i zdravotně nezávadná. 

 

Přelivový bazén ALBIXON s bazénovým zastřešením CASABLANCA INFINITY

 

Není chlor jako chlor

 

Alfou a omegou zdravého bazénu je správná dezinfekce. Existuje hned několik možností, jak k ní přistupovat, jednou z nich je bazénová chemie na bázi chloru a jeho sloučenin. Vyznačuje se snadným dávkováním, příznivou cenou i vysokou účinností.

 

I přesto je pro mnohé majitele bazénu chlorování stále tak trochu věda. Víte, že existují dva typy chloru? Jaký je mezi nimi rozdíl?

 

 

Volný a vázaný chlor v bazénu

 

Volný neboli aktivní chlor je součástí chloračních dezinfekčních prostředků. Je hlavním činitelem při dezinfekci bazénové vody, eliminuje nečistoty, ale i bujení řas a sinic, aby nezezelenala voda v bazénu. Reakcí s organickými nečistotami se z něho stává chlor vázaný. Volný chlor je prospěšný k dezinfekci vody, vázaný naopak způsobuje podráždění očí či kůže a je velmi silně cítit. I proto jeho maximální hodnotu ve veřejných bazénech předepisuje vyhláška.

 

Zdravý bazén by měl obsahovat vyvážené množství volného a vázaného chloru. Pokud je však ve vodě ve velké míře přítomný vázaný chlor, je třeba upravit proces chlorování bazénu, aby bylo dosaženo optimální rovnováhy.

 

Množství vázaného chloru v bazénu je rozdíl mezi celkovým a volným chlorem. Jeho hodnotu zjistíte různými fotometrickými přístroji, ale i tabletovými testery. 

 

Jaké by měly být optimální hodnoty volného a vázaného chloru v bazénu?

 

•    Volný chlor: 0,3-0,6 mg/l

•    Vázaný chlor: ideálně do 0,3 mg/l

 

 

4 časté mýty o chlorování:

 

1.    Čím více dáte do bazénu chloru, tím lépe

 

Mohlo by se zdát, že čím více chloru do bazénu přidáte, tím bude voda čistější. Sterilní voda však neznamená, že i koupání v takovém bazénu bude zdravější. Příliš vázaného chloru může způsobit zdravotní nepříjemnosti (podráždění očí, pokožky, pocit únavy, malátnosti), ale i rychlejší korozi částí bazénu.

 

2.    Silný odér chloru znamená přechlorovaný bazén 

 

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že intenzivní zápach chloru v okolí bazénu naznačuje přechlorovaný bazén. Ve skutečnosti to ale není tak přesné tvrzení. Zapáchající chlor signalizuje nedostatek volného aktivního chloru ve vodě a příliš vysokou hodnotu vázaného.  

 

3.    Volný chlor ve vodě je škodlivý

 

Dalším často zmiňovaným mýtem je, že veškerý chlor ve vodě je škodlivý. Ve skutečnosti je volný chlor nezbytnou složkou pro dezinfekci bazénové vody. Volný chlor působí jako aktivní dezinfekční látka, která ničí bakterie a jiné mikroorganismy ve vodě. Zdravotní komplikace způsobuje příliš velké množství chloru vázaného. 

 

Zajímavé je, že i v bazénové vodě upravované pomocí solničky vzniká volný chlor. V jednotce dochází k elektrolýze solného roztoku a vznikající chlor se pak rozpouští za vzniku chloridu, chlornanu či kyseliny chlorné (dle hodnoty pH). 

 

4.    Vysoká koncentrace chloru je nezbytná pro krystalicky čistou vodu

 

I když je důležité udržovat správnou úroveň chloru ve vodě, není nutné dosahovat extrémně vysokých hodnot pro to, abyste měli křišťálovou vodu. Přiměřené množství volného a vázaného chloru spolu s dalšími faktory jako je pH a alkalita zajistí čistou a zdravou vodu ve vašem bazénu, aniž byste to museli přehánět s chemií.

 

 

Jak snížit vázaný chlor v bazénu?

 

Testery vám hlásí, že máte v bazénu příliš vysokou hladinu vázaného chloru? Pálí vás při plavání oči či pokožka a v okolí bazénu cítíte chlor? Jedním z nejsnazších způsobů, jak snížit množství vázaného chloru, je šokové chlorování. Zní to paradoxně, ale opravdu to funguje. 

 

Jedná se o takzvanou superchloraci. Znamená to přechlorovat vodu tak, aby byl obsah volného chloru 10× vyšší, než je hodnota vázaného. Při tomto ošetření vody se vázaný chlor rozloží zpět na volný a na plynný dusík, který samovolně vyprchá. 

 

Pokud je však váš bazén stále přechlorovaný, zkontrolujte další parametry vody. Přechlorovaný bazén neznamená pouze to, že je v bazénu příliš mnoho chloru. Může také značit, že celkový systém údržby vody není správně nastaven. 

 

Správné chlorování vody je klíčové pro zdravý a čistý bazén. Už dávno ale neplatí, že čistý bazén zapáchá chlorem na metry daleko. Pravidelnou kontrolou hladin volného a vázaného chloru ve vodě, ale i dalších parametrů (pH, alkalita apod.) si zajistíte příjemné a zdraví nezávadné koupání.