Antracitová barva je nová černá. Vynikne nejen na oknech, ale i na pergole či zastřešení bazénu

Při navrhování zahrady je zásadní provázat ji i s architekturou a stylem domu. Jedním ze způsobů, jak toho docílit, je použití shodných designových prvků v exteriéru i interiéru. V posledních letech je stále oblíbenější kombinace antracitové barvy a přírodních materiálů. Pojďme se podívat, proč je tento styl tak žádaný a jak ho s citem použít i ve vaší zahradě.

 

antracitový plot se zapuštěným bazénem a antracitovým bazénovým zastřešením

 

Antracit vnáší do zahrady eleganci a nadčasovost

 

Jak nejlépe popsat antracitovou barvu? Jedná se o poměr černé a šedé barvy. V některých případech se do této směsi přidávají i velmi jemné tóny modré či zelené. Zároveň se jedná o neutrální barvu, která se hodí nejen do exteriéru, ale i interiéru vašeho domova. Uplatnění nachází například na stěnách, nábytku i dalším vybavení. Venku má ještě širší zastoupení. Často se využívá na střechy, ploty, okna, zahradní nábytek…

 

Podle vzorníku RAL je antracitová barva značena číslem 7016. V ALBIXONU pracujeme se speciálním odstínem DB 703, lakujeme ve vlastní práškové lakovně. Především v poslední době se jedná o jeden z nejoblíbenějších odstínů. Proč tomu tak je? Antracitová barva v sobě snoubí hned několik benefitů:

 

  • Působí elegantně a přesto decentně. Nenarušuje prostor ani příliš nepoutá pozornost (není příliš kontrastní). 

 

  • Dobře ladí s přírodními materiály, jako je dřevo, kameny či kov i sklo. 

 

  • Hodí se pro všechny typy bydlení. Ať už vyznáváte minimalismus, ultra moderní styl, nebo se spíše kloníte ke klasice.

 

Jak zařadit antracitovou barvu i do své zahrady?

 

Rádi byste i vy šli s dobou a zahrnuli antracitové prvky do své zahrady? Existuje hned celá řada možností, kde lze tento odstín uplatnit. 

 

  • Kovové prvky na domě a jeho okolí. Antracitový odstín se často používá na plotech, branách, ale i okapech či svodech. Skvěle se hodí také pro bazénové zastřešení nebo hliníkové bioklimatické pergoly. Kovovým, nebo přesněji řečeno hliníkovým prvkům dodává na eleganci, a přitom zjemňuje jejich působení v prostoru.

 

  • Antracitová okna. Působí nadčasově a hodí se jak do novostaveb, tak i do starší zástavby. Navíc jsou okna odolnější proti vyblednutí a poškrábání, než je tomu u klasických bílých oken. A aby byl výsledný efekt co nejlepší, nezapomeňte ani na antracitové parapety či vchodové dveře.

 

  • Drobné detaily, které dodají šmrnc. Antracitové odstíny ale nemusí vévodit jen masivním a kovovým prvkům v zahradě. Dnes si můžete do této barvy ladit například i zahradní nábytek, květináče a k dostání jsou už i antracitové truhlíky, poštovní schránky, a dokonce i venkovní krby či přenosná ohniště. Ideální řešení v případě, kdy se nechcete pouštět do příliš velkých změn, jako je výměna zastřešení, oken či stavba pergoly. I tyto malé drobnosti můžou prokázat velkou službu!

 

TIP: Věděli jste, že dnes si můžete do antracitové barvy ladit i samotný bazén? Prohlédněte si šedou mřížku k přelivovému bazénu. Skvěle doplní antracitové zastřešení bazénu.

 

antracitová hliníková bioklimatická pergola se zapuštěným bazénem

 

Jak antracit v zahradě správně kombinovat

 

Aby nepůsobil příliš těžce, měl by být v rovnováze s přírodními prvky jako dřevo, kámen či jiné přírodní odstíny (například na omítce). Vhodně ho zjemní také bílá barva. Dobrý poměr je cca 60 % přírodních materiálů a 40 % antracitu. Příliš mnoho tmavých akcentů může prostor opticky přetížit. To se týká především menších zahrad a prostor, kde by větší poměr tmavé barvy ubíral na přívětivosti. Vsaďte tedy na vyváženou eleganci. I v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět.

 

Ideální je, aby se tento odstín objevoval nejen na zahradě, ale i na domu. Jen díky tomu bude celkový styl opravdu harmonický. 

 

Údržba antracitových prvků

 

Antracitový odstín má jednu velkou výhodu – odolnost proti vnějším vlivům, tedy především slunečnímu záření. Samozřejmě primárně záleží na materiálu, který tento odstín nese, ale obecně lze říct, že je na slunci stabilní a například oproti bílé nemá tendence k výraznějším barevným změnám.

 

Co se týče údržby antracitového bazénového zastřešení či údržby bioklimatické pergoly, stačí občasné otření navlhčeným hadrem bez saponátu. Antracit si tak v tomto případě uchová reprezentativní vzhled s minimální námahou na údržbu.

 

Zvažte začlenění antracitových doplňků do designu zahrady. Dodají jí moderní nádech a provážou styl domu s okolím. A čím začít? Co třeba antracitovým zastřešením bazénu, bioklimatickou pergolou, nebo tepelným čerpadlem k bazénu? Získáte tím dobrý základ pro celý styl vašeho domova!