Bazén na zahradě: Váš osobní trenér pro zdraví a kondici dostupný každý den

Pořízení bazénu na zahradu může být jedním z nejlepších rozhodnutí, které uděláte pro své zdraví a kondici. Nejenže vám poskytne příjemné místo pro relaxaci a odpočinek během horkých letních dnů, ale také se může stát vaším osobním fitness centrem.

 

Cvičení ve venkovním bazénu

 

Cvičení ve vodě je šetrné ke kloubům, pomáhá budovat svalovou sílu a vytrvalost a je vhodné pro všechny věkové kategorie. Pojďme se podívat na některé způsoby, jak můžete svůj zahradní bazén využít pro podporu zdraví a zvýšení kondice. A pokud si pořídíte bazénové zastřešení, máte domácí tělocvičnu k dispozici téměř celoročně.

 

Vyzkoušejte aquaerobik

 

Doplňte plavání o zábavnou cestu k lepší kondici jménem aquaerobik. Ten je skvělým způsobem, jak si užít cvičení ve vodě a zlepšit celkovou kondici.


Díky odporu vody je cvičení intenzivnější, ale zároveň šetrnější k vašim kloubům. Navíc, pokud se rozhodnete cvičit v bazénu, nemusíte se starat o pronájem tělocvičny nebo nákup drahého vybavení. Stačí si pustit hudbu a skočit do vody.


Zde je několik tipů na cviky, které můžete vyzkoušet:

 

  • Běh ve vodě: Začněte běhat na místě, jako byste běželi na souši. Postupně zvyšujte intenzitu a rychlost.
  • Skoky: Skákejte nahoru a dolů, střídejte nohy nebo zkuste skoky s roztaženýma nohama (jumping jacks).
  • Kopání: Držte se okraje bazénu a střídavě kopejte nohama, jako byste plavali.
  • Posilování paží: Použijte vodní činky nebo jiné pomůcky pro zvýšení odporu a procvičte svaly paží.
  • Dřepy a výpady: Proveďte dřepy a výpady ve vodě pro posílení nohou a hýždí.

 

Hubnutí v domácím bazénu: Spalujte kalorie a formujte postavu

 

Jak zhubnout plaváním už tušíme, ale víte, že i další cvičení v bazénu může být velmi efektivní? Voda poskytuje přirozený odpor, který zvyšuje intenzitu cvičení a pomáhá tak spalovat více kalorií. Navíc, cvičení ve vodě je méně náročné na klouby, což snižuje riziko zranění. 

  • Pro maximální efekt kombinujte kardiovaskulární cvičení (jako je aquaerobik nebo plavání) s posilovacími cviky. Zaměřte se na velké svalové skupiny, jako jsou nohy, hýždě a střed těla.

Pravidelné cvičení v bazénu, spolu s vyváženou stravou, vám pomůže dosáhnout vašich cílů v hubnutí a zlepšit celkovou kondici i zdravotní stav.


Nezapomínejte na pitný režim

Při cvičení v bazénu je snadné zapomenout na pitný režim, protože necítíte, že se potíte. Nicméně, i při cvičení ve vodě ztrácíte tekutiny a je důležité je doplňovat.

Pijte dostatek vody před, během a po cvičení, abyste předešli dehydrataci. Jako orientační pravidlo se doporučuje vypít asi 0,5 litru vody 30 minut před cvičením a dalších 0,5 litru po cvičení.

 

Nepodceňte rozcvičku ani ochranu před sluncem

 

Při cvičení v bazénu je důležité nezapomenout na několik zásadních věcí, které vám pomohou získat z vašeho tréninku maximum a zároveň se vyhnout případným zdravotním komplikacím.


1. Rozcvička: Před samotným cvičením v bazénu je důležité se řádně rozcvičit, abyste připravili své tělo na zátěž a snížili riziko zranění. Zaměřte se na protažení hlavních svalových skupin a kloubů.


2. Bezpečnost: Vždy dbejte při cvičení v bazénu na bezpečnost. Pokud nejste zdatný plavec, držte se v mělčí vodě nebo poblíž okraje bazénu. Nikdy necvičte v bazénu sami, zejména pokud máte zdravotní problémy.


3. Intenzita: Začněte s nižší intenzitou cvičení a postupně ji zvyšujte, abyste se vyhnuli přetížení svalů a kloubů. Naslouchejte svému tělu a přizpůsobte intenzitu cvičení své aktuální kondici.


4. Technika: Dbejte na správnou techniku provádění cviků, abyste maximalizovali jejich účinnost a předešli zraněním. Pokud si nejste jisti, jak cviky provádět, vyhledejte radu od zkušeného trenéra nebo se podívejte na instruktážní videa.


5. Ochrana před sluncem: Pokud cvičíte ve venkovním bazénu během slunečných dní, nezapomeňte se chránit před škodlivými UV paprsky. Použijte voděodolný opalovací krém s vysokým faktorem, noste sluneční brýle a pokrývku hlavy.


6. Odpočinek: Po cvičení dopřejte svému tělu dostatek odpočinku a regenerace. Zařaďte do svého rozvrhu dny volna, abyste předešli přetrénování a snížili riziko zranění.

 

Pokud budete mít tyto zásady na paměti, váš trénink v bazénu bude nejen efektivní, ale také bezpečný a příjemný.

Vlastní bazén na zahradě poskytuje jedinečnou příležitost, jak zlepšit zdraví, kondici a celkovou pohodu. Ať už se rozhodnete pro aquaerobik, plavání nebo jiné formy cvičení ve vodě, váš bazén se může stát vaším nejoblíbenějším, osobním fitness centrem. Tak na co ještě čekáte? Skočte do vody a začněte ještě dnes!