Jak efektivně pečovat o bazén, aby byly čisté stěny, dno i voda?

Nikdo z nás nechce mít v bazénu zakalenou či zelenou vodu a na stěnách od ní viditelné čáry. Proto je důležité věnovat čistění náležitou péči. Práci si můžete usnadnit mnoha šikovnými pomocníky. Pojďte se podívat, jak čistit bazén od shora až ke dnu.

 

skimmerový bazén ALBIXON Q BIG BENEFIT

 

Čistá voda v bazénu je základ

 

Křišťálově čistá voda v bazénu, kde neucítíte ani závan chloru? Pokud i vy po takovém koupání toužíte, je potřeba věnovat bazénu pozornost. Čištění bazénu po zimě je samozřejmost. Jak často ale čistit bazén i během koupací sezony? Stěny a dno bazénu se doporučuje vysávat zhruba jednou za čtrnáct dní. V případě potřeby i častěji.

 

Základem „zdravého“ bazénu je kvalitní úprava vody. Proto během sezony pravidelně kontrolujte pH bazénové vody, koncentraci soli (u bazénů se slanou vodou) ale i množství vázaného a volného chloru. Problémy může způsobovat i tvrdost vody či její nízká alkalita. K měření kvality vody využijte speciální tabletové či digitální bazénové testery. Hodnoty ve vodě by měla mít pod kontrolou i moderní bazénová technologie, ale zvlášť ve velmi horkém počasí a během léta je žádoucí provádět jednou za týden i manuální kontrolu.

 

  Pomocníci, kteří vám čištění bazénu usnadní   

 

Říká se: čistota, půl zdraví. V tomto případě platí: čistý bazén, půl starostí. A také nákladů. Díky pravidelné údržbě bazénu proběhne sezóna bez problémů, a navíc ušetříte náklady za bazénovou chemii, které nepřesně upravovaná voda vyžaduje větší množství, avšak bez valného účinku.

 

Jaké bazénové příslušenství vám úklid bazénu usnadní?

 

Síťka na větší nečistoty

 

V případě, kdy do bazénu spadne nějaký předmět nebo se v něm objeví větší nečistoty, je bazénová síťka tím nejrychlejším řešením. Ať už na zahradě máte přelivový bazén, skimerový bazén nebo jen nadzemní bazén, určitě by neměla chybět ve výbavě žádného majitele bazénu.

 

Vysavač na čištění bazénu

 

Bez bazénového vysavače se neobejdete, pokud chcete mít bazén opravdu čistý. Jen díky němu efektivně vypucujete i jinak špatně dostupné dno a stěny. Tam se totiž nejčastěji usazuje písek a nečistoty, které pouhým okem nevidíte a bazénová filtrace je nemusí všechny zachytit. Jak takový bazénový vysavač funguje?

 

Pokud máte bazén menších rozměrů, je ideální volbou ruční vysavač. Jedná se o speciální sací hlavu, která je upevněna na teleskopické tyči. Díky té vysavač ovládáte a pohybujete s ním po dně a stěnách. Vysavač je připojen k filtračnímu systému. Jedná se o nejlevnější variantu. Na druhou stranu u větších bazénů počítejte s tím, že je čištění fyzicky náročnější.

 

Poloautomatický vysavač

 

I tento typ je připojen k filtračnímu systému bazénu, kam nasává nečistoty. Na rozdíl od ručního vysavače se ale po dně i stěnách bazénu pohybuje sám. Některé typy zvládnou vysát i bazénové schody a poradí si i s atypickými tvary bazénů. Nevýhodou může být fakt, že tyto vysavače se pohybují po bazénu nahodile. Může se tak stát, že některé místo opakovaně opominou a budete tak muset ještě nastoupit s ručním vysavačem.

 

Robotický vysavač bazénů

 

Je správnou volbou, pokud máte větší bazén v zemi nebo nechcete jeho čištěním trávit čas. Jedná se o nejmodernější řešení. Robotický vysavač není připojen k filtraci, ale má své vlastní čerpadlo i sběrnou nádobu, do které zachytává nečistoty. Po dně a stěnách bazénu se nepohybuje náhodně. Díky senzorům a pokynům, které mu dáte, se vyhne všem překážkám, ale zároveň dokáže vyčistit téměř jakýkoliv tvar bazénu.

 

Některé typy můžete ovládat i pomocí aplikace. Dnešní robotické vysavače jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje. Navíc nevyžadují extra údržbu ani složitou přípravu, jak to bývá u některých ručních a poloautomatických typů. Na vás už pak bude jen vyčištění sběrné nádoby a kontrola, zda vše probíhá tak, jak má.

 

Speciální prostředky na čištění bazénů

 

Někdy se může stát, že jen manuální čištění nezabírá. V tom případě máte na výběr z několika druhů čistících prostředků. Vždy sáhněte po těch, které jsou určené do bazénů, aby nedošlo ke kontaminaci vody nebo poškození bazénové fólie či jiných komponentů. Způsobilo by to pak zbytečné náklady na renovaci bazénu či případné foliování bazénu novou bazénovou folií. 

 

Přípravky pro čištění bazénu se vyrábějí v sypké, gelové či tekuté formě. Obvykle stačí nanést na znečištěné místo, nechat působit a pak například houbičkou setřít a důkladně omýt vodou. Poradí si s vodním kamenem i usazeninami řas, což je prevence proti zelené vodě v bazénu.

 

TIP: Jestliže chcete efektivně ochránit bazén před většími nečistotami zvenčí, pořiďte si bazénové zastřešení. Chrání nejen před nepořádkem, ale zvyšuje bezpečnost okolo bazénu, a ještě udržuje vodu déle teplou.

 

I péče o bazén se může stát vaším koníčkem a oblíbenou kratochvílí. Stačí, pokud k tomu budete mít ty správné prostředky a nástroje. Odměnou vám bude křišťálově čistá voda v bazénu.