Jak fungují minerální bazény a proč se o nich vyplatí přemýšlet?

Jaký je rozdíl mezi klasickým slaným a minerálním bazénem? 

 

Slané bazény a minerální bazény mají několik společných vlastností, ale také zásadní rozdíly, které ovlivňují jejich údržbu a uživatelské zkušenosti. Slaný bazén využívá systém elektrolytického generátoru, který rozkládá sůl (chlorid sodný) na chlor, čímž dezinfikuje vodu. Tento proces poskytuje jemnější alternativu k tradičnímu chlorování, což vede k menšímu podráždění pokožky a očí. Voda ve slaném bazénu je méně agresivní a přirozeně měkčí, což přispívá k příjemnějšímu koupání. 

 

Na druhé straně slané minerální bazény kombinují výhody slaných bazénů s dodatečnými benefity minerálních prvků, jako jsou magnézium, draslík a vápník. Tyto minerály nejen přispívají k dezinfekci vody, ale také poskytují další zdravotní výhody, jako je zlepšení hydratace pokožky, snížení stresu a podpora svalové relaxace. Voda v minerálních bazénech je často popisována jako hedvábně jemná a zanechává pokožku hladkou a hydratovanou. Navíc minerální bazény mohou vyžadovat méně údržby a mají delší životnost zařízení díky menšímu korozi způsobené minerály oproti soli. 

 

Celkově lze říci, že zatímco slané bazény nabízejí příjemnější alternativu k chlorovaným bazénům, slané minerální bazény jdou o krok dál tím, že kombinují výhody slané vody s přidanými zdravotními a ekologickými benefity minerálů. 

 

Jak se minerální bazény liší od těch běžných a jak mohou prospět vašemu zdraví i peněžence? Poradíme vám s instalací do různých typů bazénů i s přechodem z bazénu se slanou vodou na tu minerální. 

 

Minerální bazény – prospěšné zdraví i přírodě 

 

Minerální bazény představují revoluční pojetí bazénové chemie, které spojuje wellness a ekologii do jednoho harmonického celku. Jejich původ sahá až do Austrálie, která se inspirovala léčebnými účinky koupání v Mrtvém moři.  

 

Léčivé minerály, jako jsou magnézium, draslík a další stopové prvky, obsažené ve vodě Mrtvého moře, byly pečlivě analyzovány a integrovány do speciálních směsí. Díky tomu si nyní můžete užívat jejich léčivé účinky a benefity i ve svém bazénu. 

 

8 hlavních výhod minerálního bazénu 

 

  1. Šetrný k citlivé pokožce náchylné na chemikálie
  2. Žádné štípání očí
  3. Nevysušuje pokožku
  4. Bez nepříjemného chlórového zápachu
  5. Ideální pro osoby s lupénkou a ekzémem
  6. Obsahuje až o 50 % méně chloraminů (což jsou dráždivé dezinfekční sloučeniny)
  7. Přírodní výroba flokulantu (čistí vodu seskupováním nečistot)
  8. Až 4x nižší korozivita prostředí

 

Přínosy minerálů z Mrtvého moře 

 

  • Zdraví: Minerální bazény poskytují řadu zdravotních benefitů, které běžné slané nebo chlorované bazény nemohou nabídnout. Vysoký obsah magnézia napomáhá při úlevě od svalových křečí, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje celkovou regeneraci těla. Draslík a další minerály mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, podporují detoxikaci a zlepšují stav pokožky. 
  • Antistresové vlastnosti: Koupání v minerálním bazénu může být přirovnáváno k relaxaci ve wellness centru. Minerály z Mrtvého moře mají schopnost uvolňovat stres a napětí. Voda obohacená o tyto minerály navozuje pocit klidu a pohody, což je v dnešní hektické době nezbytné. 
  • Ekologické přínosy: Minerální bazény jsou šetrnější k životnímu prostředí v porovnání s běžnými chlorovými nebo slanými bazény.  
  • Nižší korozivita: Jednou z největších výhod minerálních bazénů je jejich nízká korozivita. Minerální směsi obsahují méně chloridů než běžná bazénová sůl, což znamená, že jsou mnohem šetrnější k technologii bazénu. To prodlužuje životnost filtračních systémů, čerpadel a dalších komponentů až čtyřikrát oproti standardním slaným bazénům. 

 

Jak zařídit minerální bazén?

 

Při instalaci minerálního bazénu je důležité dodržovat několik klíčových kroků, aby bylo dosaženo maximálního výkonu a nejlepšího zážitku z koupání. 

 

Příprava vody 

Před samotným přidáním minerálů změřte a upravte hodnoty vody. Dbejte na správné pH, alkalitu a tvrdost vody. Minerální bazén pracuje v o něco vyšší hodnotě pH a vyšší tvrdosti, což je důležité pro optimální rozpuštění minerálů a jejich účinnost.

Pro správný chod minerálního bazénu se řiďte následujícími doporučenými hodnotami vody: 

 

  • pH: 6.8-7.2 
  • Volný chlór: 0.3-0.8 
  • Alkalita: 80-120 
  • Tvrdost CaCO3: 200-400 
  • Salinita pro elektrolýzu: 0.3-0.5 dle zařízení 
  • Salinita: 0.5-1.0% 
  • TDS: 4500-5000 

 

Míchání minerálů 

Po úpravě salinity (obsahu soli) přidejte podle objemu vašeho bazénu minerální směs. Ideální je směs sypat po celém obvodu bazénu a v případě potřeby promíchat. Následně zapněte filtrační čerpadlo a nechte jej běžet minimálně dalších 24 hodin, aby došlo k důkladnému rozpuštění a promíchání minerální směsi. 

 

Nastavení solničky 

Pokud používáte elektrolýzu, zapněte solničku a nastavte ji do režimu „BOOST“. Tento režim zvýší výkon výroby chlóru a urychlí proces rozpuštění minerálů. Hodnoty chlóru by měly být měřitelné během 24 až 48 hodin. 

 

Kontrola a údržba 

Pravidelně kontrolujte hodnoty vody, salinitu, obsah magnézia a tvrdost. Důležité je také provádět proplach filtru každý týden, aby se odstranily nečistoty vzniklé při zprovozňování systému. Minerály se vstřebávají do pokožky, proto je nutné jejich pravidelné doplňování. 

 

Přechod ze slaného bazénu na minerální 

 

Pokud již vlastníte slaný bazén a chcete přejít na minerální, postupujte následovně: 

 

  1. Změření a úprava hodnot vody: Před přidáním minerálů změřte salinitu a upravte hodnoty vody. Doporučuje se snížit salinitu na hodnotu 2/3 z celkového požadavku. 
  2. Přidání minerálů: Přidejte minerální směs podle velikosti bazénu a doporučeného dávkování zařízení navýšené o 20 %. Zapněte filtrační čerpadlo a nechte jej běžet, dokud nedojde k úplnému rozpuštění minerálů. 
  3. Nastavení solonizační jednotky: Opět nastavte solničku do režimu „BOOST“ a pravidelně kontrolujte hodnoty vody. Po týdnu se doporučuje provést proplach filtru. 

 

Minerální bazény jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravější a šetrnější alternativu ke klasickým bazénům. Díky vysokému obsahu minerálů z Mrtvého moře nabízejí unikátní přínosy pro pokožku, svaly i klouby a zároveň vyžadují méně chemie a údržby.