Kompletní průvodce světem bazénových solniček

Solničky či solinátory. V poslední době stále častěji skloňované názvy. V čem je jejich úprava bazénové vody jiná a lepší? A je vhodná právě pro váš bazén? Podívejte se na nejčastější otázky, které se kolem bazénových solniček vynořují.

 

bazénová solnička s technologickou stěnou

 

Co jsou solničky do bazénu a jak fungují?

 

Solnička do bazénu, též nazývána jako bazénový solinátor, je elektronické zařízení, které pomocí procesu elektrolýzy rozkládá mořskou sůl na sodík a volný chlór. Tento chlór pak slouží k dezinfekci a čištění bazénové vody. Vedlejším produktem elektrolýzy je hydroxid sodný, který zvyšuje hodnotu pH vody.

 

Jak funguje solinátor?

 

Jádrem solničky je cela solinátoru. Jedná se o sadu destiček vyrobených ze speciální slitiny titanu, které jsou opatřeny ochrannou vrstvou. Destičky jsou zapojeny do elektrického obvodu. Při průchodu elektrického proudu destičkami dochází k rozkladu na ionty sodíku a chloru. Vzniklý chlor pak putuje do bazénové vody, kde zajišťuje dezinfekci.

 

Proč si solničku k bazénu pořídit?

 

Solnička nahrazuje nutnost manuálního dávkování tekutého chlóru či chlórových tablet. Produkce chlóru probíhá automaticky dle nastavení a dezinfekce je nepřetržitá. To přináší stabilnější úroveň čistoty vody oproti občasné ruční aplikaci chlóru.

 

Moderní bazénové solničky bývají vybaveny řídicí jednotkou, která umožňuje přesné dávkování chlóru na základě aktuální potřeby bazénu. K dispozici jsou různé stupně automatizace ovládání. Solničky se vyrábí v provedeních pro nadzemní i zapuštěné bazény všech velikostí. Slaná voda v bazénu má i několik výhod i nevýhod, mezi ty nejzákladnější patří nižší provozní náklady, ale oproti tomu je vyšší pořizovací cena.

 

Jak vybrat vhodnou solničku právě do vašeho bazénu?

 

Na trhu je dnes k dostání celá řada solniček. Při výběru konkrétního modelu je potřeba zvážit následující parametry:

 

Velikost bazénu: Klíčovým kritériem je poměr mezi výkonem solničky a objemem bazénu. Solnička musí být schopna vyrábět dostatek chloru pro celkový objem vody v bazénu. Obecně platí, že čím větší je bazén, tím výkonnější solničku potřebujete.

 

Typ bazénové vody: Důležitým faktorem je tvrdost a chemické složení vody. Tvrdá voda s vyšším obsahem vápníku a hořčíku způsobuje rychlejší usazování vodního kamene v solničce. To může vést k častější potřebě čištění solničky.

 

Způsob instalace: Solnička musí být nainstalována přesně podle pokynů od výrobce. Je třeba dodržet správné umístění vzhledem k oběhovému systému bazénu a zajistit odpovídající elektrické zapojení a jištění.

 

Snadná údržba: Solnička by měla být umístěna tak, aby byla volně přístupná pro kontroly a údržbu. Mělo by být umožněno pohodlné vyjmutí a vyčištění cely solinátoru. I z toho důvodu se jako ideální řešení jeví technologická stěna, kde je instalovaná veškerá bazénová technologie.

 

Bezpečnost: Důležitým aspektem je zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem. Solnička musí být vybavena proudovým chráničem a uzemněním.

 

Typy solniček

 

Každá ze solniček nabízí unikátní technologii i vlastnosti. Ty nejpokročilejší kombinují elektrolýzu soli, hydrolýzu vody s UV zářením pro dokonalou, a přitom nezávadnou dezinfekci vody. Jiné automatickou kontrolu a úpravu pH hodnoty vody a možnost rozšíření o další moduly, včetně Wi-Fi připojení pro dálkové ovládání. Vybírejte i podle toho, zda chcete jemně slanou vodu, nebo spíše středně slanou.

 

Jak o solničku správně pečovat?

 

Ani solnička se neobejde bez pravidelné údržby. Jakou péči od vás bude vyžadovat?

 

Kontrolujte obsah soli

 

Koncentrace soli by se měla pohybovat mezi 2500 až 3500 ppm. Pokud je koncentrace soli příliš nízká, solnička nevyrábí dostatek chlóru. Naopak příliš vysoká koncentrace může solničku poškodit.

 

Měřte hodnotu pH 

 

Ideální rozmezí pH vody pro solničky je 6,8 až 7,2. Pokud je pH příliš nízké nebo vysoké, dochází k neoptimálnímu rozkladu soli v solničce. Hodnotu pH je potřeba upravit dávkováním speciální bazénové chemie. Pokročilé solničky toto udělají za vás.

 

Kontrolujte obsah volného chloru 

 

Optimální množství volného chloru by se mělo pohybovat mezi 1 až 3 ppm. Příliš nízký obsah chloru nedostačuje k dezinfekci. Naopak příliš vysoká hodnota dráždí pokožku a sliznice. Dávkování chloru lze nastavit přímo na solničce.

 

Čistěte celu solinátoru 

 

Usazený vodní kámen a nečistoty snižují účinnost výroby chlóru. Čištění se provádí 1 až 2krát ročně podle tvrdosti vody. Spočívá v odstranění vápenných usazenin z destiček cely.

 

Provádějte kalibraci sondy 

 

Sonda měřící hodnoty soli, pH a chlóru postupně ztrácí svou přesnost. Proto ji jednou za rok kalibrujte pomocí referenčních roztoků. Budete tak mít stále jistotu, že naměřené hodnoty jsou přesné.

 

Při dodržování těchto zásad údržby vám bazénový solinátor poslouží po řadu let. Investicí do kvalitní solničky získáte křišťálově čistou vodu a příjemnou slanou vodu bez zbytečné bazénové chemie. Nejmodernější solničky vám navíc maximálně zjednoduší péči o bazén, dokáže zautomatizovat dávkování chemie, sledovat důležité parametry vody a její pomocí můžete ovládat prostřednictvím mobilní aplikace až 4 další bazénová zařízení. Pak už stačí si jen vychutnat koupání…