UV lampa do bazénu? Budete mít čistější vodu a ušetříte za chemii

Kdo by ve svém bazénu nechtěl mít křišťálově čistou vodu? Pokud chcete dosáhnout co nejúčinnější dezinfekce, použijte navíc UV lampu. Podíváme se na to, co UV lampa dokáže a jak pracuje.

 

Zapuštěný bazén s křišťálově čistou vodou

 

Čistotu bazénu nepodceňujte

 

Čistá voda je základní předpoklad, abyste si koupání mohli opravdu užít. Pokud je voda nehezky zabarvená, například je voda v bazénu zelená či dokonce voda zapáchá a na bazénu se objevují usazeniny, asi se vám do bazénu příliš chtít nebude. Nemluvě o tom, že špatně dezinfikovaná voda může být zdraví škodlivá. Vyskytují se v ní totiž různé druhy bakterií. Tyto mikroorganismy mohou způsobovat záněty očí, uší, nosohltanu a další zdravotní komplikace.

 

A jak na dezinfekci? Nabízí se hned několik možností: klasická dezinfekce pomocí chloru, slaná úprava vody, případně doplnit o bazénovou UV lampu. Poslední možnost sice neznamená úplné vynechání bazénové chemie, ale podstatně ušetříte na její spotřebě. 

 

UV dezinfekce vody

 

Jako majitelé bazénu už jste jistě o UV lampě ledacos zaslechli. Pojďme se podívat, jak UV lampa pracuje, jaké výhody přináší a zda by se hodila i pro váš bazén.

 

UV lampa, jak už z jejího označení vyplývá, využívá k dezinfekci bazénové vody ultrafialové záření. Toto záření má vlnovou délku zhruba 253 nanometrů. Je schopné odstranit a zničit bakterie, řasy, viry a další nežádoucí látky, které v bazénu nikdo z nás mít nechce. Protékající voda je vystavena účinkům UV paprsků, které jsou pro mikroorganismy smrtící. UV záření rozbíjí jejich buněčné struktury a zabraňuje jim tak v reprodukci.

 

Kam se UV lampa instaluje?

 

UV lampa je umístěna v okruhu bazénové filtrace. Díky tomu přes ní voda při čerpání přechází a je vystavena záření. Aby dezinfekce UV světlem byla co nejefektivnější, je potřeba lampu s. právně umístit. Nejlepší je instalovat ji za filtrační jednotku, do potrubí, kterým se voda vrací zpět do bazénu. Lampa musí mít dostatečný příkon vzhledem k objemu vody v bazénu. Pro bazénové čerpadlo s bazénovou filtraci i UV lampou můžete využít buď technologickou šachtu, nebo technologickou stěnu, kde je kompletní bazénová technologie a můžete ji jednoduše obsluhovat.

 

Proč dezinfikovat vodu UV zářením?

 

Princip, na kterém UV lampa čistí vodu, už znáte. A jaké výhody vám z toho plynou?

 

  • Zlepšuje kvalitu vody: UV lampy pomáhají zbavit bazénovou vodu bakterií, virů a řas. To vede k čistší a zdravější vodě, která je nezávadná i pro alergiky či malé děti.

 

  • Snižuje spotřebu chemikálií a napomáhá udržitelnému provozu bazénu: UV lampy mohou pomoci výrazně snížit spotřebu bazénové chemie (nejde však o zcela bezchlorovou úpravu vody). To může být výhodné z finančního hlediska a také pro životní prostředí.

 

Přelivový bazén s čistou vodou

 

Jak se vyznat v sortimentu: typy UV lamp pro dezinfekci vody

 

Výše zmíněné argumenty vás přesvědčily o tom, že i vy ke svému bazénu UV lampu potřebujete? Po chvilce brouzdání na internetu ale zjistíte, že nabídka UV lamp je opravdu široká. Jaké faktory je vhodné zvážit při jejím výběru?

 

  • Velikost bazénu. UV lampy se rozlišují i podle výkonu. Vybírejte takovou, která bude mít pro váš bazén dostatečnou kapacitu a zvládne zpracovat požadovaný průtok vody. Orientujte se podle objemu bazénu v kubických metrech. Objem se mění v případě, že UV lampu pořizujete pro nadzemní bazén, či zapuštěný bazén. U zapuštěných bazénů také hraje roli, zda se jedná o skimmerový bazén či o bazén s přelivem. Obraťte se na bazénové specialisty, kteří vám UV lampu nadimenzují podle konkrétního typu bazénu.

 

  • Pro venkovní i vnitřní bazény jsou vhodné nízkotlaké UV lampy s příkonem obvykle 18-150 W. Bývají vestavěné do kompaktních modulů, které se jednoduše zapojí do filtračního okruhu. Pro větší bazény se používají výkonnější středotlaké UV systémy s příkonem až několik kW.

 

  • Na trhu najdete i speciální UV lampy, které mají nerezový vnitřek, ten lépe odráží UV-C záření a zvyšuje účinnost lampy až o 35 %. Tyto UV lampy se vyznačují ještě jednou výhodou – jejich vnitřek je elektrolyticky zušlechtěn, a tak na něm neulpívají nečistoty. Nabízí dlouhou životnost a maximální výkon.

 

UV lampa pro bazén a její údržba

 

Aby UV lampa fungovala spolehlivě, je nutné provádět její pravidelnou údržbu. Kontrolujte množství protékající vody, výkon UV záření a čistěte trubici. Vyměňujte UV zářivku po doporučené době životnosti. Nemusíte se ale obávat, že by to bylo příliš často – životnost UV lamp je až 8 000 hodin. Jedině správným servisem zajistíte, že UV lampa bude stále dezinfikovat tak, jak má.

 

UV lampa pro bazén je vynikajícím prostředkem, který vám pomůže zajistit hygienickou kvalitu vody bez použití chemie. Jejím instalováním a pravidelnou údržbou docílíte křišťálové vody v bazénu a příjemného koupání.

 

Pokud si nejste jisti výběrem či instalací UV lampy, stačí se obrátit na naše bazénové odborníky. Provedeme vás celým procesem a ukážeme, jak na obsluhu i údržbu lampy.