Víte, jakou má váš plastový bazén životnost a jaké možnosti rekonstrukce existují?

Rozhodli jste se pořídit si bazén a přemýšlíte, který typ bude nejlepší? Kromě designu vybírejte i podle jeho životnosti a náročnosti údržby. Pojďme se podívat, který typ bazénu vychází nejlépe v poměru cena a délka životnosti.

 

 

Jak pečovat o bazén

 


Každý majitel bazénu ví, že je nutné starat se především o kvalitu vody. I ta prodlužuje celkovou životnost bazénu a jeho komponentů. Zub času ale ani tak nelze zastavit a na bazénu se mohou objevit praskliny, degradace plastových částí nebo vyšisovaná barva. I proto je důležité při výběru bazénu vzít v potaz, jakou životností dané materiály disponují. Jaký typ bazénu vám vydrží nejdéle?

 

Životnost nejen plastového bazénu

 


Stěžejní je v tomto směru především materiál, z kterého je bazén vyroben. Roli hraje i fakt, zda se jedná o zabudovaný, nebo nadzemní typ:

 

 

Nadzemní bazény

 


I zde máte možnost volby. Nadzemní bazény bývají nejčastěji plastové, nebo se skládají z ocelových plechů. V obou případech se délka životnosti pohybuje okolo 5 až 8 let, maximálně výrobci slibují 10 let. Záleží nejen na tloušťce daného materiálu, ale i na konstrukci. Většinou se tyto typy bazénů skládají z více částí. Právě ve spojích pak často dochází k trhlinám a poškození. Vzhledem k tomu, že nejsou tyto bazény zabudované do země, jsou silněji vystaveny působení počasí. Bazény se mohou začít kroutit, rychleji vyblednou a degradují. 

 


Betonové bazény

 


Tento typ bazénů byl oblíbený především v dřívějších dobách, kdy se obkládal dlaždicemi. Jeho výstavba je náročnější (časově i technicky), na druhou stranu má téměř neomezenou životnost a jeho tvar lze přizpůsobit vašim představám. I dnes se betonové bazény staví, častěji se ale na jejich vypláštění používá těžká bazénová fólie, nebo speciální nátěry. Bazén s těžkou bazénovou fólií může mít životnost i několik desetiletí.

 


Keramické a nerezové bazény

 


Nerezové bazény se vyznačují téměř neomezeně dlouhou životností. Mezi jejich další plusy patří mechanická odolnost i výborné hygienické vlastnosti. Vyžadují však náročnou stavební připravenost. Vzhledem k jejich ceně jsou využívány především pro komerční účely a setkat se s nimi můžete na různých koupalištích.

 

Keramické bazény dosahují velmi dlouhé životnosti. Jedná se v podstatě o typ laminátového bazénu, v jehož jádru je přidána jedna keramická vrstva (sendvičová konstrukce). Ta zlepšuje jeho pevnost a nepropustnost. Tento fakt se ale projeví na ceně, která je podobně jako u nerezových bazénů poměrně vysoká.

 


Plastové bazény

 


Tento typ bazénů patří mezi nejoblíbenější. Ve srovnání s jinými nevyžadují tak složitou stavební přípravu ani údržbu a instalace na pozemek je vcelku rychlá. Plastové bazény jsou pevné a UV stabilní. Nabízejí nejlepší poměr mezi cenou a dobou životnosti.

 

Do této kategorie můžeme zahrnout i bazény vyrobené z materiálů ALBISTONE a POLYSTONE. Tyto materiály jsme vyvinuli speciálně pro použití v bazénech a prošly řadou laboratorních testů. Jsou odolné vůči teplotám, chemii, jsou stálobarevné a vynikají dlouhou životností.

 

 

Jak na rekonstrukci bazénu?

 

Barvy na bazénu už jsou dávno omšelé a s pevností materiálu to také není nejlepší, nebo vám bazén dokonce protéká? Výměna starého bazénu za nový je ale velmi nákladná záležitost, zvlášť u zabudovaných betonových bazénů. Naštěstí existuje i levnější řešení, které je navíc rychlé a nemusíte řešit žádné stavební úpravy. Jedná se o vypláštění bazénu těžkou folií. Jak to funguje?

 

Výměna bazénové fólie

 

Použití těžké bazénové fólie má hned několik výhod:


-    Lze ji využít na bazény různých rozměrů i tvarů. Hodí se na starší laminátové i betonové bazény. Fólie se svařuje, nemusíte se proto bát, že bude vypláštění fólií vidět nebo někde překážet. Fólie se dokonale přizpůsobí stávajícímu tvaru bazénu. 

 

-    Můžete si vybrat z celé řady dekorů a barev. Díky tomu bude bazén vypadat jako nový a přizpůsobíte ho vyznění celého prostoru. 

 

-    Renovace bazénu nevyžaduje žádné stavební zásahy. Vypláštění je navíc hotové do dvou až tří dnů.

 

-    Bazénová fólie je velmi odolná díky své tloušťce 1,5 až 2 mm, přesto se přizpůsobí jakémukoliv tvaru bazénu. Je odolná vůči UV, mrazům i protržení. Má velmi dlouhou životnost. 

 

TIP: Rekonstruujete bazén? Pak zkontrolujte i kondici bazénové technologie i zastřešení bazénu.